Tvåäggstvillingar

Ungefär 1 av 65 förlossningar är en tvillingförlossning. Frekvensen flerbarnsfödslar har ökat något beroende på att antalet barnlöshetsbehandlingar ökat.

Oftast upptäcks det att man väntar tvillingar vid ultraljudsundersökningen som görs någon gång mellan vecka 12 och vecka 18. Om ultraljudsundersökningen inte är gjord och magen någon gång i vecka 20 till 25 börjar växa till kraftigare än normalt kan man börja misstänka tvillingar.

 

En fjärdedel av tvillingarna är enäggstvillingar. Det innebär att ett ägg har befruktats av en spermie och att ägget strax efter befruktningen har delat sig i två delar. Enäggstvillingar har identiskt lika genetisk uppsättning. De är av samma kön och har samma blodgrupp.


 

Tvåäggstvillingar kommer ur varsitt ägg som befruktats av varsin spermie. Barnen behöver inte vara mer lika än vilka syskon som helst. Genomsnittslängden för tvillinggraviditet är 37 veckor, jämfört med normala 40 veckor. Förlossningen startar tidigare pga den kraftigare utspänningen av livmodern.

 

Att båda barnen ligger i huvudläge är det vanligaste och då finns inga hinder för en vanlig förlossning. För övrigt avgör barnens storlek, fosterläge och tidigare förlossningar om man rekommenderar kejsarsnitt.
Barnmorskan på Ul trodde att de var tvåäggstvillingar som jag bär på:)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0