Gott Nytt År!

Ett fyrverkeri i Japan.
Fyrverkerier finns i många olika färger och effekter.
Fyrverkeri i Walt Disney World.


Gott Nytt År på er alla!!
Vi blir hemma ikväll jon och barnen kommer och äter med oss!Lena måsta jobba.
Vi ska äta förrätt varmrätt och efterrätt:)mums
Tycker klockan kan gå lite fortare så jag får äta nån gång;)haha lever för att äta äter för att leva*asg*


Middag

Idag ska vi åka till Stefans chef och äta middag.Barnen ska jag skjutsa till farmo farfar så får dom sova där i natt.
Frågan är hur jag ska kunna sova???

Svin kallt är de ute så de gäller att elda elda. För de hinner nog bli bra utkylt innan vi kommer hem ikväll ändå.
Jag ska packa barnens väska mm jag ska duscha och göra mig klar,barnen ska ha pannkaka,plcoka i och ur diskmaskinen vika tvätt mm..och allt ska vara klart innan kl 16.så vaarför sitter jag här och svammlar ist för att sätta fart? ja de undrar jag oxå.haha

ska tilläga att de är -22grader här

Frågorna är många!!

FRÅgor & Svar

Hur många tvillingar finns det?

Mellan 1 och 3% av alla födslar är tvillingfödslar. Denna siffra varierar något i olika delar av världen. Av de tvillingpar som föds utgörs ungefär 1/3 av vardera enäggstvillingar, likkönade tvåäggstvillingar och olikkönade tvåäggstvillingar. I Svenska Tvillingregistret finns för närvarande mer än 140000 tvillingar. Av dessa drygt 70 000 tvillingpar finns 56 000 par där båda tvillingarna är i livet.

Hur blir det tvillingar?

När två ägg blir befruktade av två spermier blir det tvåäggstvillingar. I dessa fall får tvillingarna olika arvsmassa genom att olika ägg från modern smälter ihop med olika spermier från fadern. Tvåäggstvillingar är i princip inte mer lika varandra än vanliga syskon.

Enäggstvillingar blir det när en spermie befruktat ett ägg och detta ägg senare delar sig. De två fostren, som då blir resultatet, får identiskt lika arvsmassa och blir mycket lika varandra.

Generellt brukar man säga att i Sverige är cirka 30% av alla tvillingar som föds enäggs och 70% tvåäggs. Ökande genomsnittsålder hos kvinnan när hon föder barn ökar dock också andelen tvåäggstvillingar.

Är det ärftligt att få tvillingar?

Att få tvåäggstvillingar är mycket ärftligt. Benägenheten att kvinnan vid ägglossningen släpper två ägg istället för ett är ärftlig. Däremot kan en man, även om han är tvåäggstvilling eller har tvillingar i släkten, inte påverka sin kvinna att släppa två ägg. Han kan däremot ge sina barn den ärftligheten och hans dotter kanske en dag får tvåäggstvillingar.

En enda - svensk! - undersökning har gjorts för att undersöka huruvida även benägenheten att föda enäggstvillingar går i arv. Resultatet visade att kvinnor som själva var enäggstvillingar hade mer än dubbelt så stor chans att själva föda enäggstvillingar än resten av befolkningen. Nästa studie, undersökte enäggstvilling mäns chans att bli pappor till enäggstvillingar. Men det visade sig att pappor inte kan påverka kvinnan att få enäggstvillingar.

Vem får tvillingar?

Det finns flera faktorer som orsakar tvåäggstvillingar. Kvinnans ålder när hon föder barn har stor betydelse. Över trettio ökar chansen markant att få tvillingar. Benägenheten att två ägg lossnar vid ägglossning ökar helt enkelt när kvinnan blir äldre. Ärftligheten har betydelse, se ovan.

Antalet tvillingfödslar varierar kraftigt mellan olika folkslag. Asiater föder färre tvillingar än västerlänningar och svarta befolkningar föder mycket fler.

Om kvinnan har fött många barn tidigare har hon också större chans att få tvillingar. Detta kan dock tyckas hänga ihop med åldern också. När man fött 4-5 barn så är man nog en bit över trettio redan.

Hur vanligt är det att man får tvillingar?

Tvillingar blir allt vanligare. 2006 var 3.2 % av alla barn som föddes tvillingar.
Ökningen beror på IVF-behandlingar och på att kvinnorna blir allt äldre när de föder barn.

Vad beror det på att det blir enäggstvillingar?

Man vet inte varför det befruktade ägget delar sig och det blir enäggstvillingar.
Ca 30-40% av alla tvillingpar är enäggs.

Det finns en ärftlig tendens, att enäggstvillingar, i något högre grad än andra, själva får enäggstvillingar om de får tvillingar. Men man kan ändå inte säga att enäggstvillingar är ärftligt. Se ovan.

Hur stor är risken/chansen att det blir två igen?

Vi har tyvärr ingen statistik på detta men det finns en relativt stor chans att det blir tvillingar en gång till om man tidigare fått tvåäggstvillingar. Man bär på ett anlag att släppa flera ägg samtidigt.

Växer magen mycket fortare om man väntar tvillingar?

Om den gör!! Det är det som oftast väcker misstanke om tvillinggraviditet, utöver det stora illamåendet.

Magen är betydligt tyngre och större genom hela graviditeten och det är bl.a. därför som en tvillinggravid kvinna bör bli sjukskriven mellan vecka 20-25. I vecka 30 är magen lika stor som en fullgången enlinggraviditet.

Är det något särskilt man ska tänka på när man är gravid med tvillingar?

Vila! Vila! Vila! Det är viktigt att hjälpa kroppen att klara den påfrestande graviditeten. Äta bra och nyttig mat. Många små nyttiga mål om dagen bygger upp krafterna. Förbereda sig mentalt och praktiskt. Läs mycket böcker om tvillingar, amning, kejsarsnitt mm och köp hem de viktigaste hjälpmedlen så att allt är klart. Det gör att man känner sig lugnare. För de som har möjlighet att komma kan jag rekommendera vår tvillingföräldrautbildning i Stockholm.

Blir det alltid kejsarsnitt när man väntar tvillingar? Vilka risker finns med naturlig förlossning?

Ca. 50% av alla tvillingar i landet föds med kejsarsnitt. Detta kan variera mellan olika sjukhus.
Det finns risker med alla förlossningar och för- och nackdelar måste övervägas i varje enskilt fall. Läkaren/barnmorskan gör bedömningar i slutet av graviditeten beroende på tvillingarnas lägen i magen.

Ligger barnen huvud/huvud (40%) eller huvud/säte (37%) nedåt så kan en vaginal förlossning oftast ske utan komplikationer. Ligger barnen säte/huvud eller i andra variationer blir det nog kejsarsnitt.

Föds barnen mycket för tidigt blir det oftast kejsarsnitt för att skona barnen något.

På förlossningen var det ingen som sa något till oss om pojkarna var en- eller tvåäggstvillingar. Är det förlossningspersonalens ansvar att skicka iväg moderkakorna på analys, eller är det vi föräldrar som ska ta initiativet?

Det är bra om man säger till att man vill veta om barnen är enäggs eller tvåäggs men det är inte säkert att det går att se.

Oftast analyseras moderkakan efter förlossning för att se om det bara är en eller om den består av två sammanväxta. Två sammanväxta moderkakor kan vara endera enäggs och tvåäggs om barnen är likkönade. Kan man se att det bara är en moderkaka är det alltid fråga om enäggstvillingar. Vid ultraljuds undersökningar kan det vara svårt att avgöra om det är en "äkta" gemensam eller om det är två sammanväxta.

En annan viktig fråga är hur många skiljeväggar som fanns mellan barnen. Syns det bara en tunn skiljevägg är det enäggs. Syns det en tjock skiljevägg kan det vara enäggs eller tvåäggs. En tunn skiljevägg består av två hinnor pga att barnen ligger i varsin inre hinnsäck men en gemensam yttre hinnsäck. En tjock skiljevägg består av fyra hinnor pga att barnen ligger i varsin inre och varsin yttre hinnsäck.
Om ni vill veta med säkerhet kan ni be att få läsa förlossningsjournalen och om det inte går att avgöra så får ni själva beställa en tvillinganalys (se separat länk). Där kan ni få hjälp att fastställa zygositeten (äggigheten) på era barn.

Våra tvillingflickor är tio år. Vi vet inte om de är enäggs- eller tvåäggstvillingar. Utseendemässigt är de väldigt lika, till sättet skiljer de sig. Finns det något sätt att ta reda på om de är enäggs- eller tvåäggstvillingar förutom att ta blodprov?

Se svaret på förra frågan. Man behöver inte ta blodprov längre vilket skonar barnen. Nu kan föräldrarna själva gör ett vävnadsprov i barnets mun som skickas till Dynamic Code i Linköping, där medlemmar får rabatt.
Det är skönt att veta allt om sina barn och kunna svara alla som frågar. Jag uppmuntrar alla att ta reda på hur det ligger till.

Jag ska ha tvillingar i juni. Jag är inte så pigg på att dubbelamma även om det går fortare. Orkar man pumpa och ge på flaska varannan gång? Hur gör jag?

Detta är en omfattande fråga som jag ska försöka ge ett kort svar.
Man måste absolut inte dubbelamma. Det går lika bra att ge en i taget. Men det kan vara bra att dubbelamma för att spara tid och man kan tillämpa dubbelamning på natten för att korta ned amningstillfället. Dubbelamning blir lättare när barnen blir större och stadigare och själva "vet vad det handlar om". All amning kräver träning och dubbelamning i synnerhet.

Det är däremot att rekommendera att man ammar bägge barnen vid samma amningstillfälle. Annars kan man sitta och amma dygnet runt och då tar krafterna snabbt slut.

Är "enäggs" samtidiga i allt? Eller är de olika utvecklingsmässigt?

Enäggstvillingar kan vara mycket olika, t o m till utseendet.
Utvecklingen beror på vilken nivå de har nått och de kan ibland följas åt och ibland utvecklas i sin egen takt. För mycket jämförelser är av ondo och ett barn kan bli mycket hämmat av att få höra att syskonet är mer/mindre utvecklat. Detta är något som inte ska diskuteras över tvillingarnas huvuden. De hör och förstår mycket mer än man tror.
Tvillingföräldrar har en mycket viktig uppgift att lära sina barn att stå på egna ben och inte bli beroende av varandra. Detta gäller tvåäggs lika mycket som enäggs.


Jag har hört att tvillingar kan bli lite senare i tal och så vidare pga att de ofta hänvisas till varandra. Anser du att man måste aktivera tvillingar extra, det vill säga vara mer med dem och leka och prata även om de "sköter sig själva"?

Det är mycket viktigt att umgås med sina barn ett och ett. Detta gäller alla barn i en syskonskara och i synnerhet tvillingar. Jag brukar rekommendera att man tar med sig ett barn i taget på minsta lilla ärende eller en promenad runt kvarteret. Det behöver inte vara så komplicerat. Börja med detta så tidigt som möjligt så tvillingarna lär sig att vara ifrån varandra korta stunder. Det är mycket givande att umgås på tu man hand utan att någon avbryter hela tiden. Språket utvecklas snabbare ju mer enskild vuxenkontakt barnet får. Sen ska man inte överdriva något heller, barnen kan givetvis vara tillsammans och utvecklas utmärkt då också. De har ju stor glädje av varandra och det finns alltid en kompis där. De kan i början härma varandra språkmässigt och ev. uttalsfel kan förstärkas när de bollar orden mellan varandra.
Se även svaret på nästa fråga.


Mina tvillingar, en pojke och en flicka, börjar på dagis eller hos dagmamma till hösten. Då är de nästan två år gamla. Har du några tips inför detta?

Se även förra frågan.
Det kan vara mycket stimulerande för tvillingar att gå på dagis. Både för språkutvecklingen och självständigheten. Jag brukar rekommendera dagis framför dagmamma för att barnen inte ska nöta på varandra dygnet runt. På dagis finns fler möjligheter för dem att utveckla sina sociala färdigheter och skaffa egna kompisar. Bra om de får gå i olika grupper, äta vid olika bord, göra olika aktiviteter vid olika tillfällen och ev. sova/vila i olika rum. De känner sig trygga med vetskapen att syskonet finns i närheten och de kan få träffas hur mycket de vill.

I ditt fall, med olikkönade tvillingar, är det vanligt att flickan tar på sig en mammaroll/stora syster. Det är bra för bägge barnen om detta inte får gå för långt. Flickan blir tyngd av sitt stora ansvar och pojken kan känna sig hämmad och osäker. Han blir van att systern för hans talan.
Också här har ni föräldrar en viktig uppgift att umgås med barnen en i taget


Rivning av pepparkakshus

I år kunde inte grabbarna hålla sig med att äta upp pepparkakshuset till efter nyår utan de blev nu!
Duktiga grabbar som gjort de själva(stefan satte ihop de)






Go grabbar:)

V 16

V 16

Per knäppte ett kort på magen!

Kroppen: Den här perioden är ofta en roligare tid av graviditeten och många känner sig lite piggare igen. En del som fött barn förut kan känna att något rör sig i magen, det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som spritter till.
Ditt hjärta pumpar 20 procent mer blod än tidigare och det kommer att öka betydligt fram till i slutet av graviditeten.

Fostret: Fostret mäter cirka 16 centimeter och väger omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 300 milliliter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.
Redan nu har barnet troligtvis utvecklat sitt smaksinne. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står på en trafikerad gata i staden eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.

Faktagranskad av Gudrun Abascal, chefsbarnmorska på BB Stockholm och författare till böckerna ”Att föda” och ” Att möta förlossningssmärtan”.

Annandagen

Så slappade vi hemma sen kom morgan och marie och anton och åt tonfisksallad och äppelpaj m vaniljvisp till efterrätt:)mums blev såå mätt

inte direkt nån jul mat och de är vi glada för!
PÅ kvällen sen vid 23 så började jag må sååå dåligt mådde illa och höll på att svimma så de var bara att skynda sig isäng. Är ganska vanligt för mig nu för tiden att må dåligt så jag nästan svimmar.. får lägga mig på golvet lite då och då .

Är väl för att de är så ansträngade för kroppen med två små liv och hjärtat pumpar så mycket mer blod.

De var iaf en jätte trevlig kväll så nu hoppas jag att Marie följer med til stan nån dag och är smakråd när de gäller golv och väggar;) kanske lite kakel oxå!Bra smak den tjejen.

nu ska jag lägga mig isoffan igen innan jag kolapsar här..kram

Juldagen

Juldagen började med en massa mys och spel.Sen så försökte jag få mina två "stora" barn att slita sig från tv spelet iniana Jones (läs stefan och per)
När de väl var gjort så åkte vi till ström för att gratta madde som fyllde 18år på julafton!! Nåt som hon och Pernilla whalgren har gemensamt;)
Hon fick ett present kort på Gina av oss.
Vi fick god smörgåstårta och cup cakes mums.

Sen skulle vi egentligen åka hem men då blev vi bjudna på en massa god mat oxå"lilla julbordet" såå tacksam över de så jag slapp hitta på nån mat:)

Sen hem och äta mer godis och spela en massa spel innan de var dags för sängen.

glömde såklart kameran hemma men hoppas få lite bilder från madde eller carro hmm om dom knäppte några?? haha vi får väl se.

Julafton 2009

Iår var vi hos mina svärföräldrar och firade jul de var så mysigt vi var 10st så de var inte så mycket folk men de var mysigt!
Som vanligt så är de ingen som vill vara med på nå roliga kort så jag knäppte inte så många. men här kommer julen i lite bilder.


Pontus på julaftons morgonen

Per på morgonen

Kusinerna

Ego

trött mätt hemma igen

Big mama

Efter att vi kommit hem från svärföräldrarna så spelade vi spel och hade roligt
Måste ju testa allt julklappar på riktigt


Håvarna i högsta hugg

Pappa lyckas fånga en boll

Jag har bytt om till andra kläder!

haha kolla in min min...men jag har sikte på bollen iaf(ser ni den gula ovanför pers huvud)

Vi spelade oxå "vem där"

God fortsättning till er alla!


Tips

Är de bara jag som tycker att toalett luktar alltid toalett ändå på nå vis hur man än städar och grejar!?
Ett tips nu vid juletid ställ in en hyacint i fönstret eller nånstans inne på toaletten så luktar de gott och jul:)

Går ju inte om man är allergisk men då kan man ju ta nåt annat en apelsin med nejlikor i eller nåt..

lukatar så gott har en rosa och en blå i krukan:)


Tvåäggstvillingar

Ungefär 1 av 65 förlossningar är en tvillingförlossning. Frekvensen flerbarnsfödslar har ökat något beroende på att antalet barnlöshetsbehandlingar ökat.

Oftast upptäcks det att man väntar tvillingar vid ultraljudsundersökningen som görs någon gång mellan vecka 12 och vecka 18. Om ultraljudsundersökningen inte är gjord och magen någon gång i vecka 20 till 25 börjar växa till kraftigare än normalt kan man börja misstänka tvillingar.

 

En fjärdedel av tvillingarna är enäggstvillingar. Det innebär att ett ägg har befruktats av en spermie och att ägget strax efter befruktningen har delat sig i två delar. Enäggstvillingar har identiskt lika genetisk uppsättning. De är av samma kön och har samma blodgrupp.


 

Tvåäggstvillingar kommer ur varsitt ägg som befruktats av varsin spermie. Barnen behöver inte vara mer lika än vilka syskon som helst. Genomsnittslängden för tvillinggraviditet är 37 veckor, jämfört med normala 40 veckor. Förlossningen startar tidigare pga den kraftigare utspänningen av livmodern.

 

Att båda barnen ligger i huvudläge är det vanligaste och då finns inga hinder för en vanlig förlossning. För övrigt avgör barnens storlek, fosterläge och tidigare förlossningar om man rekommenderar kejsarsnitt.
Barnmorskan på Ul trodde att de var tvåäggstvillingar som jag bär på:)

15-20kg

jaha man ska alltså öka ca 15-20kg i vikt när man väntar tvillingar!!Infa problem med de här inte;)hehehe


Hur mycket bör jag öka i vikt under en tvillinggraviditet?


Amerikanska riktlinjer rekommenderar att en kvinna som bär tvillingar ska öka 15-20 kilo (underviktiga bör öka i linje med den övre gränsen och överviktig med den undre). De rekommenderar att du ska försöka undvika att gå ner i vikt om du väntar tvillingar och att sikta på att öka 650-700 g/vecka i andra trimestern.

Om du inte går upp tillräckligt mycket i vikt så äter du antingen inte tillräckligt mycket eller också är du alltför aktiv – försök att äta mer av den mat du tycker om och sänk takten något. Glöm inte att det finns efterrätter och annat gott du kan ta för dig av tillsammans med hälsosam mat i denna situation!

Om du lägger på dig alltför mycket vikt är rekommendationerna de motsatta, dvs ät mindre och vad mer aktiv.

Om du plötsligt går upp mycket i vikt kan det vara ett tecken att du har havandeskapsförgiftning.

Behöver jag extra vitaminer och kosttillskott?


Ta 400 mikrogram folsyra varje dag. Du kommer förmodligen att behöva tillskott av järn för att inte få järnbrist, vilket är vanligt under tvillinggraviditeter. Det snällaste sättet att få i sig järn är genom kosten, eftersom kosttillskott ofta kan ge förstoppning. Din barnmorska kan hjälpa dig hitta ett preparat som passar dig.


Snart JUL

Ja tänk om två dagar är de julafton!!Och vi får en vit jul i år de trodde vi inte för nån vecka sedan:)



Hoppas ni får en underbar jul alla! Och så tänker vi även på dom som är mindre lyckligt lottad inför julen.

Igår

Var vi ute nästan hela dagen var in och åt lunch bara.Per hade en kompis här. var så härligt väder igår..


Kul m snö

Snö snö

någon undrade om vi fått mycket snö här vid kusten!Svaret blir JA en hel del

Pontus

Pontus ska gräva en grota!

En underbar dag ute m mina goa killar:) Stefan var på jobbet han jobbar em den här veckan..
Sen gick vi in och åt köttbullar och mackaroner och äppelpaj m vaniljvisp till efterätt:) mumsigt värre.
Sen när stefan kom hem vid 00.30 så hörde jag honm smälla i micron så jag måsta gå ner och kolla då satt han där och mumsa paj hahah..

V 15

Idag går jag in i v15

Vecka 15

Kroppen: Man kan känna sig nästäppt och ha lätt för att blöda näsblod när man är gravid även om det är mer vanligt under slutet av graviditeten. Nästäppa beror till stor del på den ökade mängden östrogen samt ökad blodmängd som i sin tur mjukar upp brosk och vävnader vilket gör att man blir täppt i de trånga näsgångarna. Det kan i sin tur göra att man snarkar om nätterna. Blodkärlen kan även vidgas vilket medför att man lättare blöder näsblod.
Från vecka 15 kan du göra ett fostervattensprov.

Fostret: Huden är i det här stadiet genomskinlig och man ser blodkärlen. Armarna kan röra sig och händerna kan knytas. Hjärtat pumpar ungefär 28 liter blod/dygn och hjärtljuden kan avlyssnas med en doptone-apparat. Fostrets hud är tunt och täcks av ett tunt skikt hår som kallas lanugo-hår.

 



En dag ute i snön!

Idag har snön vräkt ner som vanligt.me nde var lämpliga grader så vi gick ut och hdae de så roligt i snön..bjuder på några snöiga bilder.



De är en del snö

Älskade barn

Pontus och Stefan

Per och stefan

Pontus vill åka mer och säger till stefan att jag kan inte köra sjålv!haha

Bus vid gungorna..de var roligt att gunga och slänga sig ner i snön:)

De började snöa jätte mycket så mysigt:)

härligt med snö..bara jag slipper köra i de ;)haha


Edsbyn

Igår åkte vi till Edsbyn och hälsade på syrran.
Vi åt mat och fikade,var bra kallt när vi åkte i trönö var de -24 brrr

Vart en snabb sväng vi brukar ju stanna till hos Emma när vi åker oxå i Bollnäs me nde blev inte så igår vi måsta hem och elda vi hade 15 grader inne när vi kom hem....
knäppte inte så många kort.men bjuder på några på mina barn som fick julklappar av Mia:) tack tack säger vi!


Jag och Per innan vi skulle åka:)

Mia och Per öppnar paket

Pontus och stefan

Grabbarna

Tack Mia för en rolig dag:)

Hittade

Stefan hade hittat en gammal bild som vi nu har som bakgrund på våra dator..så gullig man har glömt bort att dom varit små..


Bus

Dne här har vi som bakgrunds bild:)

Lussebullsbak

Ja för ett tag sedan så bakade barnen och jag lussebullar.Stefan knäppte lite kort m mobilen då som jag bjuder på här.











De vart väldigt goda lussebullar:)
TACK GRABBAR FÖR HJÄPEN:)

Sliten

i går (torsdag) så åkte ponuts och jag in till stan och klippte mig.jag var så trött ont i huvudet och sliten sen s-vall trippen anntar jag och allt annat som ska göras.

så bjuder på en bild på en trött och sliten Ewa

Gud hur man er ut!

Vinter

ja nu är de vinter -23 grader var de i morse när stefan åkte till jobbet:)


knäppt från köksfönstret

oxå knäppt från köksfönstret.man ser hur solen är på väg upp:)

Sundsvall

I onsdags så åkte ju Marie och jag till sundsvall och ja vi trotsade vädret..När vi åkte upp så funderade man på vad man gett sig in på för man såg inget och körde typ 50km/tim Vi hade en lastbil framför oss som blinkade när de var "klart" men vi ville inte köra om dels var de halt och oplogat i omkörningsfilen.så vi låg där bakom hade all tid i världen. När han ändå stannar och står still mitt på E4 så då måste vi köra om..

sen vart de is på vindrutetorkarna så man såg inget så de var spännande men vi hittade en plats att stanna på och göra rent dom ute i snövädret.
Men då åkte ju lastbilen förbi oss så när vi är ikapp den igen och en bill till framför oss så tvärnitar han mitt på E4 igen!!(idiot) så vi får tvärbromsa och de är lättare sagt en gjort för vi glider och precis då kör en anna bil om oss..
Vi klarade oss tack och lov.Men vilken jävla idiot som gör så..vill vi köra om så gör vi de han behöver ju inte tvärnita!!!.

när vi närmade oss s-vall så var de nästan ingen snö och ovädret var borta.
Vi gick och kollade lite men handlade inte så mycket faktiskt blev julklappar till grabbarna!

Vi åt gott och skrattade en hel del..haha de var roligt Marie de måste vi göra om:)

När vi sen skulle åka hem så blev vi ståendes i bilkön eftersom de var en olycka ignarp.dom skulle bärga typ 10lastbilar så i 4tim satt vi där innan kön började röra på sig..mycket man kan säga om dom 4tim men orkar inte skriva om de;) förrutom att vi ångrade oss starkt att vi glömde köpa godis!!!

kl 24.00 var jag hemma iaf.fikade lite innan jag hoppade ner i sängen.

Tack Marie för en super dag!!!


just köpte ju två nya badrumsmattor iaf.

 
badrummet                 duschen

Ont i huvudet

Per är sjuk har feber 38,7 och ont i huvudet..jag har oxå ont i huvudet. får se om jag är bättre i morogn så lovar jag att berätta lite om trippen till sundsvall och lite mer..kram

Sundsvall

Strax åker jag och Marie till sundsvall och shoppar lite:) synd att de snöar så mycket bara jobbigt att åka bil då..Nu håller jag på att elda så de är varmt tills farmor farfar kommer hit och hämtar barnen på skola /dagis:)
Nu väntar jag på sms från Marie så jag vet att hon är på väg!

ha en bra dag alla!

Magen v 14

Många som undrar över magen om den växer osv..och jag den är jätte stor, men BM sa ju oxå att jag blir stor eftersom jag är så kort(148) så bebisarna ska få plats:-)


Dålig bild jag vet..men de får bli de nu när de vart så brottom:)

Härligt med snö!

Idag sen jag hämtat barnen på skola/dagis så var vi ute och de var sååå skönt!

Bjuder på lite bilder..för en blogg utan bilder är ganska tråkig..
Lämna gärna kommentarer när ni ändå kika in:) De älskar vi bloggare!

Mina älsklingar!

Mysigt i snön

Per med sin pokemon

Mycket snö

Lukas tycker oxå om snön.han blir alldeles vild och busig:)

ser hur de snöar

Roligt att hoppa

Tur man har storebror som kan dra:)

Tur att som kan hjälpa varanndra

Dax för lite godis tårta!

njut i snön och kör förskitigt

Ta de lungt

De rådet fick jag av Bm (barnmorskan) och gyn läkaren.. och de gör jag har blivit sååå lat..

idag har jag plockat i och ur diskmaskinen ätit lunch,dammsugit huset(behöövdes) skottat lite.bara utan för dörren och lon. eldat.
sen har jag bara suttit vid datan  och tv..snacka om lat. har börjat känna av halsbränna.redan..hade ganska bra och lätta graviditeter med dom andra så jag år väl igen de nu!!

Nu ska jag strax iväg och hämta barnen så de är bara att hoppa i täckbyxorna som jag knappt kan ha längre.
För vi ska vara ute när vi kommer hem.bara in med väskorna sa Per inget annat.:)
synd att jag blir slut så fort annfådd för minsta lilla..jaja jag får igen och de är bara att gilla läget!

Snöar,snöar,snöar!!

De snöar fortfarande!!underbart härligt ,bara jag slipper köra bil!!
Men jag har skjutsat barnen till skola/dagis och så ska jag väl till stamnäs en sväng handla lite..


Jag vet skulle hatagit in stolarna,men nu har vi inte gjort de..och de är ok. roligt att leka sitta på dom nu när de är snö!



Snö!!

jag vet de är mörka bilder..kommer nog bättre bilder senare idag:)

barnen och jag ska vara ute och busa i snön,när dom kommer hem!

Är de inte underbart?!

De snöar stora härliga flingor!!
Är de sånt här väder imorgon så få städningen vänta för då ska jag ut och rulla mig i snön:)

Snöar:)

Vit härlig fluffig snö!!Underbart

15cm snö??


De kan komma 10-15cm snö här i natt/imorogn:-)
hoppas!!

Pax försten!

Idag sen vi varit på Ul så berättade vi för grabbarna att de var två bebisar och inte en..Då sa Per snabbt att
-jag ska ta hand om den  som kommer först!
- jag oxå sa Pontus..
Vad tycker ni då att de är två bebisar frågade jag..då höll grabbarna tummen upp:)
hhih så roligt..
Per undrade oxå om en bebis(första) kunde får sova med Per i hans säng?
Inte på natten men en stund på dagen när dom vilar sa jag ..ja själva ska vi vara då..haha han blir nog väldigt stor och annsvarsfull när dom kommer..Vart han ju när vi fick Pontus oxå:)

Men de känns skönt att dom tycker de ska bli kul dom hade ju lika gärna kunat skrika NEJ..i trots åldern dom är i nu båda två..

Sundsvall

Om allt går enligt planen så ska Marie och jag åka till S-vall på ons och shoppa lite julklappar!!
Hon var väl nästan klar men jag har inte köpt nån än!!Jag som brukar vara klar i tid..

Blöder!

I helgen var vi till svärföräldrarna och fikade.
Jag satt i soffan med barnen när jag kände att de rann i trosorna!Gick på toa och de var blod!!! ringde rådgivningen som sa att jag skulle vila.
I dag måndag var jag in på spec mvc och gjorde ett UL och de visade två spralliga bebisar:-)
Dom var inte stilla en sekund de var full fart.

Dom kunde inte förklara blödningen men att jag skulle ta de lungt. vart de värre när jag jobbade eller nåt så skulle jag in på kolla och ev sjukskrivning.


En sitter till vänster och en är som en ostbåge till höger!
Dålig bild jag vet.

Träffade även M från jobbet som undrade vad jag gjorde där.. tror hon visste.så jag berättade för henne.
Hon hade funderat på de för hon tyckte min mage hade ändrat form haha

Folk börjar ju kolla om jag är gravid eller bara gått upp i vikt.Är bra stor redan.men så är de ju två st oxå i lilla mig;)

2-1=2

Fick blödningar tidigt i v 5 så var in på ett vul och där såg man två hinnsäckar,,
Men han sa att den ena stötts nog bort de var därför jag blödde..
de känndes väl ok för de är ju väldigt vanligt.

Men jag mådde så dåligt så jag sa till stefan att båda två är kvar..
nej men en skulle ju stöttas bort sa dom ju..

veckorna gick jag mådde skit och till nästa vul så kollade läkare och sa här är den ena och här är den som är död!!Nej vänta den lever oxå..

jag frågade flera gånger de är två? dom lever? de är tvillingar+
hahah

så jag sickade ett sms till stefan att vi måste köpa ny bil´haha.
han tyckte de var lite häftigt med två är ju inte alla som får de..

Är de sant?


Ja men de var väl roligt en till fixar vi väl?:-)

Pontus Tomte

Idag var vi på Lucia på Pontus dagis.
De började inte så bra för då skulle alla barnen in på den andra avdelningen och där stog de en vikarie och en som arbetstränar typ 1tim om dagen och skule ta emot.
De vart fel för Pontus för då blev han blyg och ville inte vara med i tåget..
Knäppt av fröknarna att inte ha en ordenarie från varje avd tycker jag..
Men Pontus stog med oss och tittade på när kompisarna sjöng och de gick ju oxå bra:)


Toker

Läget morsan!

Stor mage!

Per sa igår när jag höll på att klä på mig!
-Men mamma vilken stor mage du har!!
-jag svarade ja jag har ju en bebis imagen!
-Va har du??
så började han att skratta för de vet han redan;-)

Typiskt roligt karl skämt redan när man är 6år!

Lucia

Itorsdags 10/12 hade Per luciafirande på skolan.Dom var så duktiga och låtarna satt klockrent!
Kan ju inte lägga upp en massa bilder eftersom de är andra barn med på dom..

Per och Martin

klippning

trodde de vart kört att få en klipptid nu förre jul!!Men jag hade tur och fick en tid 17dec:) så nu kommer man se ut som folk igen!!

Telefonsamtal

igår fick jag ett telefonsamtal från Pernilla:) var ju så längesen vi pratade ,så vi pratade länge de var kul! måste se till att ses nån dag oxå...men alla har vä l fullt upp.

tack för samtalet de var så roligt!

RSS 2.0