V 22


(inte en så bra bild kanske men ni får nöja er med den nu)

Graviditetsvecka 22

De flesta förstföderskor känner nu fosterrörelser och graviditeten blir mer verklig.

Du har fått kontakt med ditt barn. Fortfarande kan sparkarna komma med flera dagars mellanrum - så oroa dig inte!

 

De flesta gravida kvinnor har också "vuxit in i graviditeten" - släppt oron och anpassat sin vardag efter graviditeten. Du kan fortfarande böja dig och sitta obehindrat. Tänk på din kroppshållning, så att du inte får besvär med ryggen längre fram. Be din man hjälpa till med att hitta en bra hållning åt dig!

 

Eventuellt kan det komma ut mjölk ur brösten.

Montgomerys körtlar som sitter på vårtgårdarna, växer och producerar ett ämne som ska skydda bröstvårtorna.


I vecka 22 är kroppslängden omkring 22 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 510g.

 

Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

 

Skelettet syns på röntgen.

Navelsträngen fäster fortfarande långt ner på buken.

Fett inlagras under huden.  Hudens talgkörtlar fortsätter att producera fett som tillsammans med avstötta celler och hår blir vernix caseosa (fosterfett) som täcker huden (illustreras inte i bilderna). Fosterfett är viktigt för hudens fortsatta utveckling, annars skulle fostervattnet påverka huden. Läs mer om Fostrets utveckling!


Det syns nu ordentligt att ni väntar barn. Ibland kommer det kommentarer som "Oj vilken stor mage"

Hjälp till att hitta en bra kroppshållning åt den blivande mamman!

  • Låt henne ställa sig med fötterna axelbrett isär och armarna utmed sidan. Vikten ska vara jämnt fördelad mellan fötterna.
  • Låt henne sträcka på ryggen,
  • dra ihop skulderbladen,
  • spänna magmusklerna,
  • och skjuta fram bäckenet en aning.

Kontroller och undersökningar

På många ställen startar nu föräldrautbildning. Vid träffarna pratar ni om graviditeten och förlossningen. På MVC får du information om var, när och hur.


Kommentarer
Postat av: Marre

Vilken mysig mage :)

2010-02-07 @ 19:05:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0