Ögon

Idag var vi till ögon med tvillingarn,och de visar sig att båda har översynhet och behöver glasögon,men vi skulle tillbax i augusti/september och kolla igen om de blivit lite mindre på Emil då han låg på en 5:a och Max på en 4:a hon trodde att de kanske vart lite mindre på Emil oxå bara han kommer upp i vikt.

Dom fick ögong droppar som bebisar har(neo) eftersom dom var så små;) ett plus iaf för de är tydligen lindrigare droppar.

Emil hade ju liten tendes till ROP förr men inte nu de var helt borta.Skönt.
Kort förklaring till rop kommer i slutet.

Våra grabbar har klarat sig sååå bra mot för många andra prematurer då de finns så mycket "fel" och sjukdommar dom kan drabbas av osv..Så ett par(2par;) ) glasögon är väl lindrigt ändå..Även om man tycker att de räcker nu..

Men dom skelade inte eller var ojämn på ögonen och de var väl bra för isf måsta dom ha glasögon direkt.


 

ROP

Från Wikipedia

ROP (Retinopathy Of Prematurity), på svenska något fritt översatt "Retinasjukdom till följd av prematurfödelse". ROP är en skada på ögat orsakat av att blodkärl vuxit på ett felaktigt sätt och orsakar ärrbildning på näthinnan eller näthinneavlossning. Ögats normala tillväxt är betydande i vecka 28-30 och under denna period är därför ögat känsligt för störningar i form av höga syrgasnivåer, medicinering samt temperaturväxlingar. Man ser skadorna tidigast kring v37, och kan behandla tillståndet med laser för att minska risken för näthinneavlossning. Som flera olika typer av skador graderas ROP från 0 till IV. Där fyra är den allvarligaste graden och noll innebär att det inte finns någon påverkan alls.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0